Site icon Thermomix przepisy

Tort truskawkowy

Tort truskawkowy

Składniki:

  • 6 jajek
  • 170g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170g cukru
  • 2-3 krople aromatu waniliowego

Do nasączania:

  • 150g truskawek, umytych i obranych
  • 8 łyżek wody

Środek tortu:

  • 400g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 700g truskawek, umytych i obranych
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 5-7 łyżek cukru pudru

Wierzch i boki:

  • 250g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 250g serka mascarpone
  • truskawki do przystrojenia tortu
  • 1-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Wykonanie:

Biszkopt

Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i dajemy same białka ubijamy czas 5 min/obr.5. Następnie nastawiamy na same obroty 4 i dosypujemy po jednej łyżce cukru, proszek do pieczenia, następnie to samo robimy z żółtkami. Pojedyńczo dodajemy. Im dłużej ubijamy ciasto tym pulchniejszy biszkopt więc róbmy to wszystko powoli. Następnie zmniejszamy obroty na 1 i dodajemy również łyżka po łyżce zmieszane razem mąki. Mieszamy do całkowitego połączenia składników.

Całość wlewamy na blaszkę i pieczemy 30 minut w temp. 170 stopni.

Środek tortu

Do czystego naczynia Thermomix dajemy truskawki z wodą i miksujemy czas 30s/obr.10 – mus przelewamy do innego naczynia.

Żelatynę rozpuszczamy w garnku w 1/3 szklanki wody. Do naczynia Thermomix (nie myjemy po poprzednim miksowaniu truskawek) dajemy 200 g truskawek i miksujemy czas 30s/obr.10. Następnie nastawiamy Thermomix na 5 min/obr.4 i dodajemy po jednej łyżce sera mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy. Pod sam koniec mieszania należy zwiększyć stopniowo obroty do 10 aby masa była gładka i jednolita.

W garnku podgrzewamy żelatynę(mieszamy non stop), nastawiamy Thermomix na 3 min/obr.4 i wlewamy pomału żelatynę do masy.

W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę. Thermomix nastawiamy na obroty 2 bez czasu i do masy serowo truskawkowej dajemy śmietanę. Mieszamy aż do połączenia się śmietany z masą.

Resztę truskawek kroimy i wrzucamy do naczynia Thermomix mieszamy czas 1 min/obr. wsteczne.1.

Zimny biszkopt kroimy na 3 części. Masę dzielimy na pół. Na spód tortownicy dajemy pierwszy kawałek biszkopta, nasączamy musem truskawkowym i nakładamy masę, wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą biszkopta. Wierzch ciasta nasączamy musem truskawkowym i dajemy drugą połowę masy. Przykładamy ostatnią częścią biszkopta.  Tort pozostawić najlepiej na całą noc w lodówce aby masa dobrze stężała.

Wierzch i boki:

Do naczynia Thermomix dajemy serek mascarpone oraz cukier mieszamy czas 2 min/obr.5. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno i po jednej łyżce dajemy do masy serowej.

Tort wyjmujemy z tortownicy i smarujemy masą wierzch i boki. Na wierzch tortu dajemy pokrojone truskawki. Wstawiamy do lodówki.

 

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Tort truskawkowy
Thermomix przepisy
Exit mobile version