Site icon Thermomix przepisy

Tort śliwkowy

Tort śliwkowy

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 160 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 45 g mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i dajemy same białka ubijamy czas 5 min/obr.4. Następnie nastawiamy na same obroty 4 i dosypujemy po jednej łyżce cukru, następnie to samo robimy z żółtkami. Pojedyńczo dodajemy. Im dłużej ubijamy ciasto tym pulchniejszy biszkopt więc róbmy to wszystko powoli. Następnie zmniejszamy obroty na 1 i dodajemy również łyżka po łyżce zmieszane razem mąki. Mieszamy do całkowitego połączenia składników.

Całość wlewamy na blaszkę i pieczemy 30 minut w temp. 170 stopni.

Sposób aby biszkopt nie opadł wyczytałam kiedyś na Mojewypieki.com – otóż po upieczeniu biszkopta należy wyciągnąć go z piekarnika, zrzucić na ziemię z wysokości ok pół metra i wsadzić z powrotem do piekarnika. Wystudzić biszkopt przy otwartych drzwiczkach.

 

Mus śliwkowy

  • 1 kg słodkich, mocno dojrzałych śliwek
  • 500 ml wody
  • 2 galaretki wiśniowe
  • ok. 2-3 łyżki cukru (więcej w razie potrzeby)

Warstwa śmietanowa:

  • 500 ml kremówki
  • 70 ml mleka
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 100 ml wody
  • 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy z nich pestki. Przekładamy je do naczynia Thermomix, dodajemy cukier i wodę. Gotujemy czas 5 min/temp. 100/obr.2. Następnie miksujemy na gładki mus czas 1 min/obr.10

Mus ponownie zagotowujemy czas 1 min/temp. 100/obr.2. Następnie nastawiamy  Thermomix czas 1 min/obr.4 i w tym czasie dosypujemy galaretki. Mus przelewamy do innego naczynia i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia (trwa to kilka godzin)

Biszkopt dzielimy na dwie części.W tortownicy umieszczamy pierwszy biszkopt i wylewamy na niego tężejącą masę śliwkową. Ciasto wstawiamy do lodówki.

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia a następnie dolewamy mleko i mieszamy. Do naczynia Thermomix  zakładamy motylek, wlewamy bardzo zimną śmietanę i cukier. Ubijamy śmietanę czas ok 40s do 1 min/obr.4 (musimy sprawdzać przez otwór aby nie zrobiło się masło, dlatego czas podaję orientacyjny). Kiedy śmietana jest już ubita, wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy czas 30 s/obr.3.

Większą część śmietany przekładamy na mus śliwkowy, dajemy drugą część biszkopta i na wierzch biszkopta dajemy pozostałą część śmietany. Tort odstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.

Źródło przepisu tutaj

 

Exit mobile version