Site icon Thermomix przepisy

Tort malinowo waniliowy

SONY DSC

Tort malinowo waniliowy

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 100 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Poncz:

  • 100 ml słodkiej herbaty

Składniki na warstwę malinową:

  • 500 g mrożonych malin
  • 400 ml wrzątku
  • 2 galaretki malinowe

Składniki na warstwę serową:

  • 650 g sera waniliowego na serniki
  • 250 g śmietany 30%
  • 50 g cukru pudru
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 100 g wrzątku

Wykonanie:

Jajka na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową. Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i wbijamy jajka. Ubijamy czas 10 min/obr.4 W tym czasie powoli łyżka po łyżce dosypujemy cukier. Na 30 sekund przed końcem czasu dolewamy olej. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy czas 30 s/obr.2

Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 25 cm) i pieczemy w nagrzanym piekarniku 170 stopni 20 minut. Biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia w piekarniku.

Kiedy biszkopt będzie zimny nasączamy go ponczem.

 

Wykonanie warstwy malinowej:

Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie i wrzucamy zamrożone maliny. Mieszamy delikatnie i czekamy jak galaretka zacznie tężeć (ok. 6 minut). Tężejącą galaretkę z malinami wykładamy na biszkopt i tort wstawiamy do lodówki.

 

Wykonanie masy serowej:

Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i dajemy ser z cukrem pudrem.Mieszamy czas 1 min/obr.4.  Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy i dodajemy po łyżce serowej masy. Mieszamy delikatnie. Na sam koniec wlewamy żelatynę i masę przekładamy na warstwę malinową. Masę wyrównujemy i dajemy do lodówki aby masa stężała.

 

Thermomix przepisy. Tort malinowy

Exit mobile version