Site icon Thermomix przepisy

Tort jagodowy Thermomix

Tort jagodowy Thermomix

Tort jagodowy.

Przepisy Thermomix

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 170g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170g cukru
  • 2-3 krople aromatu waniliowego lub esencja waniliowa

Krem jagodowy:

  • 400 g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 g jagód plus 50 g wody
  • 50 g gorącej wody
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 5-7 łyżek cukru pudru

Krem śmietankowy:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżeczki cukru pudru

Do nasączenia: 

  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ szklanki wody

Do dekoracji:

  • jagody
  • listki mięty
Thermomix przepisy. Tort jagodowy.

Wykonanie:

Biszkopt

Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i dajemy same białka ubijamy czas 5 min/obr.3. Następnie nastawiamy na same obroty 3 i dosypujemy po jednej łyżce cukru, następnie to samo robimy z żółtkami. Następnie zmniejszamy obroty na 1 i dodajemy również łyżka po łyżce zmieszane razem mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do całkowitego połączenia składników.

Całość wlewamy na blaszkę i pieczemy 30 minut w temp. 170 stopni. Biszkopt wyciągamy i pozostawiamy w tortownicy do całkowitego wystygnięcia.

Thermomix przepisy. Tort jagodowy.

Środek tortu

Do czystego naczynia Thermomix dajemy jagody z wodą i miksujemy czas 30s/obr.10 – mus przelewamy do innego naczynia.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Zostawiamy do przestudzenia.

Do naczynia Thermomix zakładamy motylek,dajemy serek mascarpone, śmietanę, cukier waniliowy i cukier puder. Ubijamy na sztywną masę ok czas 1 min/obr.3.

Ustawiamy Thermomix czas 1 min/obr.3 i powoli wlewamy mus z jagód i rozpuszczoną żelatynę. Masa będzie lekko lejąca ale dzięki żelatynie ładnie nam stężeje.

Zimny biszkopt wyciągamy z tortownicy kroimy na 3 części. Masę dzielimy na pół. Na spód tortownicy dajemy pierwszy kawałek biszkopta, nasączamy wodą z cytryną i nakładamy masę, wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą biszkopta. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka wstawmy ją na chwilę do lodówki. Wierzch ciasta nasączamy znowu wodą z cytryną i dajemy drugą połowę masy. Przykładamy ostatnią częścią biszkopta.  Tort pozostawić najlepiej na kilka godzin w lodówce aby masa dobrze stężała.

Wierzch i boki:

Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i dajemy serek mascarpone, śmietanę i cukier mieszamy czas 1 min/obr.3.

Tort wyjmujemy z tortownicy i smarujemy masą wierzch i boki. Na wierzch tortu dajemy jagody. Możemy tort ozdobić również listkami mięty. Wstawiamy do lodówki.

Exit mobile version