Site icon Thermomix przepisy

Tort gruszkowy z czekoladą

Tort gruszkowy z czekoladą

Składniki:

  • 120 g masła
  • 220 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 op cukru waniliowego
  • 200 g mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 ml śmietany 30%
  • 250 g czekolady mlecznej
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki Żubrówka Złota
  • 3 gruszki
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn

Wykonanie:

Najpierw wykonujemy biszkopt. Miksujemy 100 g czekolady mlecznej czas 20s/obr.6. Przesypujemy do innego naczynia. Do naczynia Thermomix dajemy motylek i umieszczamy masło oraz 110 g cukru, sól i cukier waniliowy. Ucieramy na puszystą masę czas 5 min/obr.4. Następnie ściągamy motylek i  nastawiamy Thermomix na kolejne 5 min/obr.4 i dodajemy kolejno po 1 jajku oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec wsypujemy czekoladę. Ciastem napełniamy tortownicę i pieczemy 30-35 minut w temp. 175 stopni.

 

1,5 litra wody zagotowujemy z resztą cukru i sokiem z cytryny. Włożyć obrane i pokrojone na połówki gruszki. Gotujemy ok. 10 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.

Do naczynia Thermomix wlewamy 1000 ml wody nastawiamy czas 10 min/Varoma/obr.1 – na pokrywę umieszczamy naczynie z resztą czekolady czyli 150 g gorzkiej i 150 g mlecznej). Tutaj jest instrukcja jak rozpuścić czekoladę – link

Do naczynia Thermomix zakładamy motylek wlewamy schłodzoną śmietanę oraz drugi cukier waniliowy i ubijamy czas ok 2-3 min/obr.4. Jak śmietan będzie już ubita nastawiamy Thermomix na 30s/obr.4 i wlewamy rozpuszczoną czekoladę.

Ciasto nasączamy Żubrówką. Trochę kremu rozsmarować na cieście i wyłożyć gruszki. Przykryć resztą kremu. Tort wstawiamy do lodówki i schładzamy kilka godzin.

Exit mobile version