Site icon Thermomix przepisy

Biszkopt przekładany masą jabłkową

Biszkopt przekładany masą jabłkową

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

Na początku odmierzmy sobie mąki i przesypmy do innego naczynia dosypując również proszek do pieczenia. Następnie do naczynia Thermomix dajemy jajka z cukrem zakładamy motylek i ubijamy czas 10 min/obr. 4  Po 10 minutach wsypujemy od razu mieszankę mąki i proszku do pieczenia i mieszamy czas 15 s/obr. 3

Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 20 minut.

Masa jabłeczna:

  • 1,5 kg jabłek
  • 50 g masła
  • cukier do smaku

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i umieszczamy w naczyniu Thermomix. Kroimy na kawałki czas 20 s/obr.6. Dajemy masło i nastawiamy Thermomix czas 15 min/Varoma/obr.2

Pod sam koniec gotowania dosypujemy cukier i czekamy ok 5 min aż cukier się rozpuści – miksujemy na gładką masę czas 30 s/obr.10.

Biszkopt dzielimy na 3 części i na dolną część biszkopta dajemy połowę masy jabłkowej  i przykrywamy środkową częścią biszkopta, dajemy na tą środkową część drugą połowę masy i przykrywamy ostatnią częścią biszkopta. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce aby masa dobrze nasiąkła w biszkopt. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

 

 

 

Exit mobile version