Szarlotka inna niż tradycyjna. Kruchy spód z mąki orkiszowej, do tego masa rabarbarowo – jabłkowa. Całość przykryta waniliową pianką.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki ziaren orkiszu
- 4 żółtka
- 200 g zimnego masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka zimnej wody
Składniki na masę:
- 700 g rabarbaru
- 400 g kwaśnych jabłek
- 1/2 – 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu
Składniki na wierzch:
- 4 białka
- pół szklanki cukru waniliowego (zrobionego w Thermomix)
Dodatkowo:
- bułka tarta
Wykonanie:
Do naczynie Thermomix dajemy ziarna orkiszu i mielimy na mąkę czas 1 min/obr.10. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 2 min/obr.4. Formujemy w kule, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Naczynie Thermomix myjemy i umieszczamy w nim pokrojony rabarbar, cukier i przyprawę do piernika. Przykrywamy koszyczkiem i gotujemy do wyparowania soku ok 20 min/obr.2/temp.Varoma. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę ziemniaczaną i przekładamy do innego naczynia.
Do zimniej masy rabarbarowej dajemy pokrojone w kostkę jabłka i mieszamy dokładnie.
Tortownicę smarujemy masłem posypujemy bułką tartą i wylepiamy ciasto na tortownicy i na jej bokach ok 3 cm.
Białka ubijamy na sztywną masę i kiedy piana jest już ubita – ubijamy dalej dodając po łyżce cukru waniliowego. (Nie podaję tu wykonania w Thermomix ponieważ ja ubijam ją mikserem – niestety mikser lepiej ubija pianę)
Na ciasto wlewamy masę owocową na to wlewamy pianę i zcieramy na tarku ciasto, które nam zostało.
Do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni wkładamy ciasto i pieczemy 60 min. Ciasto jest wyśmienite na drugi dzień kiedy masa dokładnie zastygnie. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.