Site icon Thermomix przepisy

Orzechowy warkocz

Orzechowy warkocz

Orzechowy warkocz Thermomix

Składniki:

ciasto:

  • 150 g mleka
  • 50 g cukru
  • 20 g drożdży
  • 600 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 50 g masła

orzechowe nadzienie:

  • 80 g orzechów włoskich
  • 80 g migdałów
  • 40 g masy kajmakowej
  • 1/2 szklanki herbaty Earl Grey
  • 20 g bułki tartej

dodatkowo:

  • rodzynki
  • płatki migdałowe

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy mleko, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3. Zostawiamy na 15 minut aby ciasto zaczeło pracować.

Dodajemy pozostałe składniki: mąkę, sól, jajko oraz miekkie masło. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.

Ciasto wyciągamy z naczynia Thermomix, przekładamy do miski, przykrywamy ściarką i zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

Wykonanie masy:

Wszystkie składniki na masę przekładamy do naczynia Thermomix. Miksujemy czas 30s/obr.9 (jeżeli masa będzie rzadka dodajmy więcej bułki tartej).

 

Na następnej stronie zobaczysz jak zrobić i upiec orzechowy wieniec.

Na stolnicę przekładamy ciasto i wałkujemy na duży prostokąt (u mnie wymiary 60×30 cm)

 

Następnie na ciasto przekładamy masę orzechową i dokładnie rozprowadzamy masę.

Ciasto zwijamy w rulon (im więcej warstw tym lepiej).

Ostrym nożem przecinamy rulon na pół tak aby było dwie części i rozchylamy tak aby nadzienie było widoczne.

Następnie splatamy tak jak warkocz obie części ciasta.

Uformuj wieniec, dokładnie łącząc końce ciasta.

Ciasto pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie smarujemy ciasto jajkiem lub mlekiem. Posypujemy rodzynkami* i płatkami migdałowymi.

Pieczemy w temp. 180 stopni ok 40 minut. Jeżeli warkocz szybko nam zdrązowieje przykryjmy go papierem do pieczenia.

*rodzynki można wcześniej namoczyć w wodzie ok. 30 min. Zapobiegnie to spaleniu rodzynek w trakcie pieczenia.

Exit mobile version