Site icon Thermomix przepisy

Kruche ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto z rabarbarem

Składniki na kruche ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g cukru pudru
  • 185  g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany

Składniki na nadzienie:

  • 1 kg rabarbaru
  • 6 łyżek cukru
  • dżem truskawkowy do posmarowania spodu ciasta

Składniki na kruszonkę:

  • 185 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • 10 g cukru waniliowego

 

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w naczyniu Thermomix. Masło kroimy w plastry. Mieszamy czas 1 min/obr.5. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Następnie na blaszkę wykładamy ciasto i wylepiamy całą blaszkę.

Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i podpiekamy ok 10-15 minut.

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Całość rabarbaru umieszczamy na patelni zasypujemy cukrem i podgrzewamy rabarbar aż puści sok. Rabarbar przekładamy na sitko do odsączenia. W tym samym czasie studzimy też spód ciasta.

Wykonanie kruszonki:

Mąkę, cukier i cukier waniliowy umieszczamy w naczyniu i zalewamy roztopionym gorącym masłem, miksujemy czas 30 s/obr.5

Wykonanie całego ciasta:

Na przestudzone ciasto dajemy dżem truskawkowy, na to odsączony z soku rabarbar, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni ok 35 minut.

Exit mobile version