Site icon Thermomix przepisy

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Delikatne, lekko słodkie drożdżówki z truskawkami i słodką kruszonką. Idealna na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Składniki na ciasto:

  • 370 g mąki pszennej
  • 190 g mleka
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g miękkiego masła
  • 12 g świeżych drożdży
  • 400 g truskawek
  • 5 łyżek bułki tartej

Do posmarowania ciasta:

  • 2 łyżki mleka
  • białko (żółtko zużyte zostało do ciasta)

Składniki na kruszonkę:

  • 80 g cukru waniliowego zrobionego w Thermomix lub 65 g cukru zwykłego i 15 g cukru waniliowego
  • 80 g mąki pszennej
  • 60 g roztopionego masła

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy mleko, cukier, jajko, żółtki i drożdże. Mieszamy i podgrzewamy wszystko czas 3 min/obr.3/temp. 37 stopni. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał.

Pozostawiamy ciasto w naczyniu Thermomix do wyrośnięcia na ok 45 min. Następnie ponownie mieszamy ciasto czas 30 s/poz. Thermomix/Interwał. Wyciągamy ciasto z Thermomix (ciasto może lekko się kleić więc podsypujemy delikatnie mąką) i dzielimy na 9 części. Formujemy kształt okrągłej drożdżówki i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut.

Kiedy drożdżówki nam urosną bierzemy szklankę i dnem szklanki wyciskamy na środku drożdżówki okrąg gdzie umieszczamy pokrojone truskawki podsypane wcześniej bułką tartą.

Wierzch drożdżówek smarujemy białkiem z mlekiem i robimy kruszonkę. Składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu Thermomix i mieszamy czas 30 s/obr.4

Posypujemy drożdżówki kruszonką.

Wkładamy drożdżówki do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 20 minut.

 

Exit mobile version