Delikatne, lekko słodkie drożdżówki z truskawkami i słodką kruszonką. Idealna na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Składniki na ciasto:
- 370 g mąki pszennej
- 190 g mleka
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g miękkiego masła
- 12 g świeżych drożdży
- 400 g truskawek
- 5 łyżek bułki tartej
Do posmarowania ciasta:
- 2 łyżki mleka
- białko (żółtko zużyte zostało do ciasta)
Składniki na kruszonkę:
- 80 g cukru waniliowego zrobionego w Thermomix lub 65 g cukru zwykłego i 15 g cukru waniliowego
- 80 g mąki pszennej
- 60 g roztopionego masła
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy mleko, cukier, jajko, żółtki i drożdże. Mieszamy i podgrzewamy wszystko czas 3 min/obr.3/temp. 37 stopni. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał.
Pozostawiamy ciasto w naczyniu Thermomix do wyrośnięcia na ok 45 min. Następnie ponownie mieszamy ciasto czas 30 s/poz. Thermomix/Interwał. Wyciągamy ciasto z Thermomix (ciasto może lekko się kleić więc podsypujemy delikatnie mąką) i dzielimy na 9 części. Formujemy kształt okrągłej drożdżówki i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Kiedy drożdżówki nam urosną bierzemy szklankę i dnem szklanki wyciskamy na środku drożdżówki okrąg gdzie umieszczamy pokrojone truskawki podsypane wcześniej bułką tartą.
Wierzch drożdżówek smarujemy białkiem z mlekiem i robimy kruszonkę. Składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu Thermomix i mieszamy czas 30 s/obr.4
Posypujemy drożdżówki kruszonką.
Wkładamy drożdżówki do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 20 minut.