Site icon Thermomix przepisy

Drożdżowa chałka ze śliwkową nutellą

Drożdżowa chałka ze śliwkową nutellą

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 60 g cukru

dodatkowo:

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy po 20 g mąki, cukru, mleka i 25 g drożdży. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3. Zaczyn pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 min. W tym czasie w osobnym naczyniu rozpuszczamy masło i dolewamy pozostałą część 230 g mleka. Mleko z masłem powinno być ciepłe (nie gorące).

Po upływie 20 minut do naczynia Thermomix dajemy mąkę, masło z mlekiem, jajka i pozostałą część cukru. Wyrabiamy ciasto czas 5 min/Interwał.

Ciasto pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy na 4 części, przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy  na grubość ok 1 cm. Ciasto powinno mieć kształt prostokąta. Na każdy z 4 prostokątów dajemy śliwkową nutellę. Smarujemy tak jak naleśnika i zwijamy w rulon.

Następnie rulon kroimy wzdłuż (ok 2 cm zostawiamy od góry). Zaplatamy warkocz. Tak robimy z pozostałymi częściami ciasta.

Chałki pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Pieczemy na nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 30 minut.

Thermomix przepisy. Ćhałka ze śliwkową nutellą

Exit mobile version