Site icon Thermomix przepisy

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Składniki ciasta:

  • 500g mąki pszennej
  • 50g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko i 2 żółtka
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 100 g masła
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 120 g cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1000 g śliwek węgierek

Składniki kruszonki:

  • 100g mąki pszennej
  • 60 g masła schłodzonego
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Wykonanie:

Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w naczyniu Thermomix (oprócz śliwek) i wyrabiamy ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie przemieszać ciasto czas 30s/obr.3. Przełożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Na wierzch ciasta układamy śliwki.

Wykonanie kruszonki:

Składniki na kruszonkę umieścić w naczyniu Thermomix i wyrobić ciasto czas 15s/obr.6

Kruszonką posypać ciasto ze śliwkami. Placek wstawiamy do letniego piekarnika i pieczemy w temp.180 stopni ok.40 minut.

 

 

Exit mobile version