Site icon Thermomix przepisy

Ciasteczka warszawskie

Ciasteczka warszawskie

Ciasteczka warszawskie Thermomix

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 150 g + 100 g cukru pudru
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • szczypta soli
  • 500 g marmolady
  • wiórki kokosowe
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy mąkę, 150 g cukru pudru, proszek do pieczenia, posiekane masło, żółtka oraz śmietanę.

Ciasto wymieszać na jednolitą masę czas 1 min/obr.4.

Ciasto rozwałkować na wysokość ok 3 mm i wykrawać małe krążki.

Gotowe krążki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Do czystego i suchego naczynia Thermomix zakładamy motylek i wlewamy białka (można białka wcześniej schłodzić.

Do białek dajemy 100 g cukru pudru i sok z cytryny. Ubijamy czas 4 min/50 stopni/obr.3 następnie czas 4 min/obr.3

Gotową beze nałożyć, bardzo cieniutką warstwę na wykrojone krążki ciasta. Ciasteczka włożyć do nagrzanego  do 180 stopni piekarnika do momenty aż delikatnie nabiorą koloru ok. 15-20 minut. Ciastka trzeba obserwować.

Upieczone ciastka, wystudzić a następnie przełożyć ulubioną marmoladą (musi troszkę wystawać) i obtoczyć w kokosie.

 

Thermomix przepisy. Torciki warszawskie.

Exit mobile version