Site icon Thermomix przepisy

Sos paprykowy

Sos paprykowy

Sos paprykowy- do słoiczka na zimę.  Składniki podaję w ilości hurtowej ponieważ taki dostałam przepis. Porcje rozłożyłam na 3 części i każdą część gotowałam osobno. Następnie połączyłam wszystko w jednym garnku i tak przelałam do słoików.

Jeżeli ktoś chce sos zrobić tylko na obiad to proporcje zmniejsza.

  • 3 kilogramy pozbawionej gniazd nasiennych papryki
  • 25 dag ostrych papryczek( chilli lub pepperoni)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 8 dag soli
  • około 5 łyżek cukru
  • 60 dag przecieru pomidorowego
  • dwie główki czosnku
  • siedem liści laurowych
  • 1/2 szklanki octu 10%

Paprykę kroimy na duże kawałki dajemy do Thermomix i miksujemy czas 30 s/obr. 9, dodajemy sól, olej, cukier i wszystko gotujemy czas 15 min/temp 100 stopni/obr.1. Na pokrywę nakładamy koszyczek.
Następnie dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe i ocet. Wszystko zagotowujemy, a następnie jeszcze gorący sos wlewamy do słoika. Pasteryzujemy.

Exit mobile version