Site icon Thermomix przepisy

Pasztet sojowy

Pasztet sojowy

Składniki na pasztet sojowy:

  • 300 g soi
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • sól
  • majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
  • pestki dyni do posypania

Wykonanie:

Soje namaczamy na kilka godzin w wodzie i gotujemy w tej samej wodzie do miękkości. Do gotującej się soi na samym początku dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gdy soja jest już miękka dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę i gotujemy wszystko razem do miękkości warzyw.

Następnie odcedzamy soję w warzywami i pozostawiamy na sitku. Na patelnię dajemy pokrojoną cebulę i 1 ząbek czosnku i musimy lekko zeszklić.

Do naczynia Thermomix umieszczamy połowę soi z warzywami i połowę cebuli i wbijamy jedno jajko, dajemy majeranek, sól i miksujemy na jednolitą masę czas 3 min/obr.6-7. (od czasu do czasu ściągając kopystką ze ścianek misy Thermomix masę sojową). Zmiksowaną masę przekładamy do innego naczynia i w taki sam sposób miksujemy drugą część. Następnie przekładamy z miski pierwszą cześć masy i umieszczamy w Thermomix i mieszamy na jednolitą całość przy pomocy kopystki czas 1 min/obr.6-7.

Wymieszaną masę umieszczamy w podłużnej małej brytfance, posypujemy pestkami dyni i wkładamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok 1 godziny.

Jeżeli chcemy aby pasztet był wilgotny, pieczemy go w kąpieli wodnej czyli do większej brytfanki dajemy wodę i tam umieszczamy brytfankę z pasztetem.

Exit mobile version