Site icon Thermomix przepisy

Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy

Składniki na ciasto:

  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 100 g schłodzonego masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 100 ml smietany 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Składniki na dekorację:

  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • płatki migdałowe
  • rodzynki

Wykonanie ciasta:

Do naczynia Thermomix dajemy mąkę, masło i cukier mieszamy czas 20s/obr.5. Dodajemy żółtko,śmitanę oraz sól i wyrabiamy ciasto czas 1 min/Interwał.

Wyciągamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i wałkujemy ciasto. Wycinamy z ciasta kształt jajka. Z reszty ciasta formujemy rant. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia, na boki dajemy zwinięte ciasta i lekko przygniatamy. Nakłuwamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na ok 20 min.

Wykonanie nadzienia:

Do naczynia Thermomix dajemy składniki na nadzienie. Pogrzewamy i mieszamy czas 3 min/temp.90/obr.2 Masę wlewamy na upieczony i zimny spód.

Dekorujemy płatkami migdałowymi. Kiedy masa będzie zimna wkładamy do lodówki.

Exit mobile version