Przepisy Thermomix Pączki
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 60 g masła
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 30 g świeżych drożdży
- 250 g mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlewamy mleko, dodajemy drożdże, cukier, cukier waniliowy i masło. Podgrzewamy i mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3
Zaczyn zostawiamy na ok 15 min. Dodajemy mąkę, jajko, żółtka i sól. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.
Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ja zostawiam ciasto w misie Thermomix. Po godzinie uderzam w ciasto aby go odgazować i wyciągam na blat oprószony mąką i krótko wyrabiam.
Z ciasta odrywam małe kawałki i formuje pączki. Gotowe pączki zostawiam do wyrośnięcia na ok 1 godzinę (pączki muszą na prawdę dobrze wyrosnąć, to gwarantuje pojawienie się jasnej obwódki na pączku po upieczeniu)
Pączki smażymy w rozgrzanym smalcu lub oleju na rumiano z każdej strony.
Pączki nadziewamy zaraz po upieczeniu. Może to być ulubiona konfitura. Pączki po wystygnięciu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.