Site icon Thermomix przepisy

Faworki

Faworki

Faworki Thermomix

Składniki na faworki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • 100 g gęstej śmietany 18%
  • sól do smaku
  • tłuszcz do smażenia

dodatkowo:

  • cukier puder

Wykonanie:

Wszystkie składniki wkładamy do naczynia Thermomix i wyrabiamy ciasto czas 4 min/obr. Interwał.

Tak przygotowane ciasto dzielimy na części i każdą część wałkujemy na cienkie placki ok 2 mm grubości. Kroimy paski o szerokości ok 3 cm, długości 10 cm.

Pośrodku przecinamy ciasto nożem i formujemy faworki.

Thermomix przepisy. Faworki, chrust

Smażymy na złoty kolor z obu stron, wyciągamy na papierowy ręcznik aby odsączyć tłuszcz

Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Na następnej stronie znajdziesz film Jak wykonać faworki w Thermomix

Bardzo dużo przepisów zawiera informację, aby faworki były kruche i nabąbelkowane należy ciasto bardzo długo ugniatac.

Niektórzy piszą nawet o mieleniu ciasta w maszynce czy uderzaniu tłuczkiem do mięsa.

Wyrabiając ciasto wThermomix zauważyłam do upieczeniu, że ciasto jest chrupkie i nabąbelkowane.

Może to jest sekret dobrego ciasta?

Exit mobile version