Faworki Thermomix
Składniki na faworki:
- 250 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 łyżka spirytusu
- 100 g gęstej śmietany 18%
- sól do smaku
- tłuszcz do smażenia
dodatkowo:
- cukier puder
Wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy do naczynia Thermomix i wyrabiamy ciasto czas 4 min/obr. Interwał.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na części i każdą część wałkujemy na cienkie placki ok 2 mm grubości. Kroimy paski o szerokości ok 3 cm, długości 10 cm.
Pośrodku przecinamy ciasto nożem i formujemy faworki.
Smażymy na złoty kolor z obu stron, wyciągamy na papierowy ręcznik aby odsączyć tłuszcz
Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Na następnej stronie znajdziesz film Jak wykonać faworki w Thermomix
Bardzo dużo przepisów zawiera informację, aby faworki były kruche i nabąbelkowane należy ciasto bardzo długo ugniatac.
Niektórzy piszą nawet o mieleniu ciasta w maszynce czy uderzaniu tłuczkiem do mięsa.
Wyrabiając ciasto wThermomix zauważyłam do upieczeniu, że ciasto jest chrupkie i nabąbelkowane.
Może to jest sekret dobrego ciasta?