Site icon Thermomix przepisy

Uszka wigilijne

Uszka wigilijne

Do wigilii pozostało kilka tygodnia dlatego warto już teraz na spokojnie zrobić wigilijne uszka i zamrozić.

Składniki:

Farsz

  • 100 g mieszanki suszonych grzybów
  • 700 g wody
  • cebula
  • 50 g bułki tartej
  • olej
  • sól i pieprz do smaku

Ciasto:

  • 400 g mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie farszu:

Do naczynia Thermomix dajemy grzyby i rozdrabniamy czas 5 s/obr.5. Zalewamy wodą i gotujemy czas 30 min/temp.100 stopni/obr.1 Ugotowane grzyby przekładamy na sito i pozostawiamy do wystygnięcia.

Do naczynia Thermomix dajemy cebule i rozdrabniamy czas 5 s/obr.4. Zgarniamy cebulę za pomoca kopystki na dno naczynia Thermomix. Dodajemy olej i gotujemy czas 4 min/Varoma/obr.1. Dodajemy odciśnięte z wody grzyby, bułkę tartą, sól i pieprz.  Całość jeszcze chwilę podgrzewamy czas 1 min/Varoma/obr.2. Następnie całość miksujemy czas 10s/obr.4-5.

Wykonanie ciasta:

Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki i mieszamy czas 4 min/poz. Thermomix/Interwał. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto cienko wałkujemy, wycinamy małe koła, napełniamy farszem, zlepiapy brzeki ciasta i formujemy uszko.

Gotujemy w osolonym wrzątku ok 1 minuty od wypłynięcia uszek lub nieugotowane mrozimy.

 

 

 

Exit mobile version