Site icon Thermomix przepisy

Wegetariański smalec fasolowy z prażoną kaszą gryczaną

Wegetariański smalec fasolowy z prażoną kaszą gryczaną

Składniki:

 Prażona kasza gryczana:
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, do kupienia
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól i czarny pieprz

Smalec:

  • 1 cebula (70 g)
  • 1 jabłko  (120 g)
  • 1/2 łyżeczki trzcinowego cukru
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 ziela angielskie
  • 40 g oleju rzepakowego
  • 250 g ugotowanej fasoli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól i czarny pieprz

Wykonanie:

Kaszę gryczaną mieszamy z olejem i przyprawami. Rozkładamy kaszę równomiernie na blaszce do pieczenia (wykładamy ją papierem do pieczenia) i pieczemy do chrupkości kaszy czas 15 min temp. 200.

Do naczynia Thermomix dajemy cebulę i jabłko kroimy czas 15s/obr.4 dolewamy olej, dodajemy przyprawy (liść laurowy, jałowiec i ziele angielskie) i cukier. Podduszamy czas 10 min/100 stopni/obr. wsteczne soft. Całość przekładamy do innego naczynia. Wyjmujemy ziarenka przypraw i liść laurowy.

Do naczynia Thermomix dajemy fasolę, sos sojowy, tymianek, majeranek, świeżą natkę pietruszki oraz przyprawy miksujemy czas 30 s/obr.6-7 (nie musimy dokładnie mieszać) Dodajemy cebulkę z jabłkami oraz kaszę gryczaną.

Mieszamy z pomocą kopystki czas 20 s/obr 4.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smalec smakuje najlepiej następnego dnia. Polecam wersję  ogórkiem kiszonym.

Przepis pochodzi z Jadłonomii.

Thermomix przepisy. Wegetariański smalec fasolowy z prażoną kaszą gryczaną.

Przepis pochodzi ze strony www.jadlonomia.com

 

Exit mobile version