Site icon Thermomix przepisy

Pasztet grzybowo orzechowy

Pasztet grzybowo orzechowy

Pasztet posiada wyjątkowy smak, jest bardzo aromatyczny, wilgotny dlatego pięknie rozsmarowuje się na pieczywie.

 

Składniki:

  • 1 ugotowany ziemniak
  • 250 g mieszanki grzybów ( ja dałam pół na pół podgrzybków i opieniek)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 30 g sera parmezan startego
  • 50 g sera typu twaróg
  • do smaku sól, pieprz
  • szczypta tymianku, oregano i słodkiej papryki

Orzechy mielimy czas 15s/obr.8. Przekładamy do innego naczynia. Cebulę i czosnek  umieszczamy w naczyniu Thermomix, rozdrabniamy czas 15s/obr.5. Dodajemy grzyby i rozdrabniamy czas 15s/obr.5. Dodajemy rozdrobnione orzechy, ziemniaka (należy go widelcem rozgnieść na puree), masło smażymy czas 10 min/Varoma/obr.3.

Mieszankę studzimy i do zimnej masy dajemy pozostałe składniki czyli jajka, sery i przyprawy mieszamy czas 20s/obr 8-9.

Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia przelewamy masę do formy i pieczemy 60 minut w temp. 190 stopni.

Exit mobile version