Drożdżowe racuchy z jabłkami Thermomix
Składniki:
- 250 g mleka (krowie lub roślinne)
- 10 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 300 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka ekstaktu z wanilii (jak nie mamy to ziarenka z pół laski wanilii)
- szczypta soli
dodatkowo:
- 2 jabłka
- cukier puder
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlewamy mleko. Dodajemy drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy czas 3 min/temp. 37/obr.3
Zwalniamy pokrywę i zostawiamy ciasto na 15 min. Ciasto zaczyna nam ładnie bąbelkować.
Po tym czasie dodajemy mąkę, jajko, ekstrakt z wanilii oraz sól. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.
Ciasto przekładamy do innego naczynia. Przykrywamy ścierką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie obieramy i kroimy 2 jabłka.
Jabłka mieszamy z ciastem.
Racuchy smażymy na rumiano z obu stron na klarowanym maśle.
Racuchy posypujemy cukrem pudrem.
Na następnej stronie można zobaczyć film jak przygotować drożdżowe racuchy z jabkami.
Uwagi:
Racuchy można zrobić jeszcze na inny sposób. Jabłka obrać ze skórki i wydrążyć środek jabłka. Jabłka pokroić na plastry (coś na sposób jak ananas w puszcze).
Plastry jabłka maczamy w cieście i smażymy na patelni.
Mleko do racuchów można dać również roślinne. Mąki pszennej nie próbowałam nigdy zastępować więc nie wiem jaką można dać w zamian.