Domowa maggi w płynie
Przepisy Thermomix
Składniki:
- 1 pęczek świeżego lubczyku (ok. 200 g)
- 5o g suszonego lubczyku
- 1 łyżka pieprzu czarnego w ziarnach
- 20 g soli
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 duża cebula
- kilka listków laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 suszone grzyby
- 250 g wody
Wykonanie:
Lubczyk dokładnie myjemy. Wkładamy do naczynia Thermomix. Wsypujemy sól. Miksujemy czas 30s/obr. 6
Cebulę obieramy i kroimy na 4 części. Wkładamy do naczynie Thermomix.
Dodajemy przyprawy. Wlewamy wodę. Gotujemy czas 30 min/100 stopni/obr.1
Czekamy jak będzie ciepłe. Wlewamy na gazę i całość dokładnie odciskamy. Ja przechowuję maggi w lodówce w słoiku.
Z racji dużej ilości soli i niskiej temperatury maggi można przechowywać nawet 1 miesiąc.