Site icon Thermomix przepisy

Ajvar

Ajvar

Składniki na Ajvar Thermomix:

  • 3 papryki
  • 1 bakłażan
  • 400 g pomidorów lima
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • 10 g oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka zielonej czubricy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

Wykonanie:

Paprykę, bakłażana umyć, osuszyć. Bakłażana nakłuć widelcem. Paprykę i bakłażana wstawiamy do piekarnika.Pieczemy na funkcji grila ok 30 minut w temp. 200 stopni. Paprykę i bakłażana wyciągamy, dajemy do osobnych misek. Paprykę przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do wystygnięcia. (Folia ułatwia późniejsze obieranie papryki).

Pomidory obieramy ze skórki. Cebulę i czosnek obieramy. Z papryczki chili usuwamy pestki.

Do naczynia Thermomix dajemy cebulę przekrojoną na 4 części, czosnek oraz papryczkę chili. Kroimy czas 15 s/obr.5. Dolewamy oliwy i podduszamy czas 5 min/temp. Varoma/obr.Soft.

Z papryki usuwamy pestki, obieramy ją ze skórki. Z bakłażanem robimy tak samo. Sok z papryki który zebrał się w misce wykorzystujemy. Natomiast sok z bakłażana wylewamy.

Pomidory kroimy w kostkę. Paprykę i bakłażana również.

Dodajemy całość do naczynia Thermomix. Sok, który pozostał z papryki również.

Gotujemy czas 40 min/temp. 100/obr.1. Na pokrywę zamiast pokrywki dajemy koszyczek.

Następnie sos miksujemy czas 30 s/obr. 4-5. W zależności jaką chcemy mieć konsystencję ajvaru.

Przyprawiamy ajvar solą, pieprzem, papryką oraz czubricą.

Sos gotujemy czas 60 min/temp. 100/obr.1 aby był gęsty i odparowany. Gorący ajvar przekładamy do gorących słoików i zakręcamy.

Ajvar wyśmienicie smakuje z ciemnym pieczywem lub jako dodatek do mięs z grilla lub piekarnika.

 

Przepisy Thermomix. Ajvar.

 

 

 

Exit mobile version