Site icon Thermomix przepisy

Truskawkowa pannacotta

Truskawkowa pannacotta

Pannacotta to deser wywodzący sie z północnych Włoch. W tłumaczeniu na język polski panna cotta oznacza gotującą śmietankę. Sposób wykonania tego deseru jest bardzo prosty i bardzo szybki. Najwięcej czasu panna cotta potrzebuje aby z płynnej konsystencji przeobrazić się w aksamintą i aromatyczną, rozpływającą się w ustach piankę. Najlepiej pannacottę wstawić do lodówki na całą noc. Pamiętamy o tym jeżeli chcemy przygotować ją dla przyjaciół.

 

W ramach współpracy z serwisem Westwing.pl. w  dziale „Szczypta smaku” przygotowałam truskawkową pannacottę.
Zobaczcie mój pierwszy wpis 🙂 https://www.westwing.pl/truskawkowa-pannacotta/

Składniki na truskawkową pannacottę:

  • 450 g mrożonych truskawek
  • 660 g śmietany 30%
  • 200 g mleka
  • 50 g cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Składniki na sos:

  • 100 g mrożonych truskawek
  • 160 g wody
  • 20 g cukru
  • mała szczypta cynamonu
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • wiórki kokosowe

Thermomix przepisy. Składniki na truskawkową pannacottę.

Wykonanie przepisu truskawkowa pannacotta:

Truskawki rozmrażamy. Do naczynia Thermomix dajemy truskawki, mleko i cukier. Miksujemy czas 30 s/obr.10. Dodajemy śmietanę i podgrzewamy czas 7 min/temp. 90/obr.2.

Nastawiamy Thermomix na 1 min/temp.90/obr.4, uruchamiamy urządzenie i na kręcącą się masę wsypujemy żelatynę.

Masę truskawkową przecedzamy przez drobne sitko aby odcedzić drobne pestki z truskawek. Truskawkową pannacottę przelewamy do pojemników. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

 

Wykonanie sosu:

Do naczynia Thermomix dajemy wodę, rozmrożone truskawki, cukier i cynamon. Gotujemy czas 15 min/temp.100/obr.3. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 2 łyżkach zimnej wody. Tak rozrobioną masę wlewamy do gotującego się sosu na 5 min przed końcem czasu.

Letnim sosem polewamy schłodzoną pannacottę i posypujemy wiórkami kokosowymi.

 

Exit mobile version