Site icon Thermomix przepisy

Ryż z musem gruszkowym

Ryż z musem gruszkowym

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 800 g mleka
  • 10 g cukru waniliowego zrobionego w TM
  • 6 gruszek
  • cynamon, goździki

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy motylek, wlewamy mleko i ryż. Gotujemy ryż czas 25 min/temp.90 stopni/obr.1

Pod koniec gotowania dodajemy cukier (jeżeli dodamy go na początku to ryż może nam się przypalić). Ryż przekładamy do innego naczynia.

Do czystego naczynia Thermomix dajemy obrane i pokrojone na większe kawałki gruszki i miksujemy czas 30s/obr.10. Dodajemy kilka goździków i gotujemy czas 10 min/Varoma/obr.1

 

Naczynie smarujemy masłem, dajemy pierwszą warstwę ryżu, na nią mus gruszkowy, na to kolejna warstwa ryżu. Całość posypujemy cynamonem i zapiekamy ok. 15 minut  w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

Exit mobile version