Site icon Thermomix przepisy

Rafaello z kaszy jaglanej

Rafaello z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 40 g suchej kaszy jaglanej
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych i dodatkowo wiórki do obtoczenia
  • migdały całe

Wykonanie:

Kaszę jaglaną podprażamy w Thermomix czas 3 min/100 stopni/obr.1 . (uwaga: jeżeli nie wystarcza nam samo podprażenie kaszy w celu pozbycia się goryczki – kaszę należy dokładanie przepłukać) Kaszę zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości czas 20 min/100 stopni/obr.1 . w razie potrzeby można dodać więcej mleka lub wody. Kiedy kasza jaglana będzie miękka dajemy po 1 łyżeczce masła,miodu i wiórków kokosowych, dokładnie mieszamy czas 30 s/obr.6  i odstawiamy aby kasza nieco przestygła.

Migdały zalewamy gorącą wodą. Po kilku minutach możemy w łatwy sposób ściągnąć z nich skórkę. Migdały będą potrzebne do środka rafaello.

Z letniej kaszy jaglanej formujemy kuleczki, do środka dajemy całego migdała i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia, kiedy to kulki odpowiednio stwardnieją.

Thermomix przepisy. Rafaello z kaszy jaglanej.

Exit mobile version