Site icon Thermomix przepisy

Konfitura truskawkowa z miętą

Konfitura truskawkowa z miętą

Przepis przysłany od czytelniczki Thermoprzepisów

Przepis na konfiturę truskawkową zaczerpnęłam z „Przepis na zdrowie” nr 6/2012, po czym przystosowałam do Thermomixa.

Składniki na konfiturę truskawkową:

  • 1000 g truskawek
  • 500 g cukru (u mnie trzcinowy)
  • 1 cytryna
  • 8 ziaren pieprzu kolorowego
  • kilka gałązek mięty

Wykonanie:

Umyte, pozbawione szypułek, przepołowione truskawki, zasypujemy cukrem i zalewamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki (można w oddzielnym naczyniu, można bezpośrednio w dzbanku Thermomixa).

Następnie gotujemy czas 35 min/ temp Varoma /obr.3 – 3,5. Na wierzch ustawić koszyczek, aby umożliwić parowanie i zapobiegać rozchlapywaniu.

Uwaga – przy niższych obrotach – 1-2, których normalnie używam przy Varomie, konfitura po osiągnięciu temp. Varoma zaczyna kipieć. W rezultacie masa truskawkowa zalała połowę kuchni.. Przy obrotach 3 nic takiego się nie dzieje, jednak przez cały czas gotowania sprawdzam, czy nie kipi. Myślę, że można użyć również wyższych obrotów 4-5.

Włączając obroty wsteczne zachowamy większe kawałki owoców.

Pod koniec gotowania dodajemy liście mięty i pieprz.

Po zadanym czasie należy sprawdzić konsystencję konfitury: na talerzyku rozsmarowujemy małą porcję konfitury i przechylamy talerzyk – jeżeli konfitura spływa, to jest za rzadka i trzeba wydłużyć czas gotowania o kilka minut.

Gorącą konfiturę nakładamy do umytych i wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem, aż do ostygnięcia. Czas przechowywania – kilka miesięcy.

Zwiększając lub zmniejszając ilość cukru w przepisie odpowiednio wydłużymy lub skrócimy trwałość konfitury.

 Dziękuję i pozdrawiam

Anna Boratyńska

Exit mobile version