Składniki:
- 3 jajka
- 20 g cukru pudru waniliowego (zrobionego w TM)
- 70 g mąki pszennej
- 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 170 g mleka
- pół słoika wiśni wydrylowanych
- garść płatków migdałowych
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix założyć motylek, wbić jajka i wsypać cukier. Ubijać jajka z cukrem czas 5 min/obr.4. Następnie wyciągamy motylek, dodajemy mąkę, kaszę i mleko miksujemy wszystko czas 1 min/obr.10.
Do owalnej formy wysmarowanej masłem wlewamy masę, dajemy wiśnie i posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
*Im dłużej ubijamy masę tym będzie bardziej napowietrzona i ładnie nam urośnie. Po wyciągnęciu z piekarnika ciasto lekko nam opadnie.
*Konsystencja ciasta jest rzadka, przypomina ciasto naleśnikowe.