Site icon Thermomix przepisy

Tarta z ricottą, szpinakiem i pomidorkami

Tarta z ricottą, szpinakiem i pomidorkami

Przepis pochodzi z mojej ulubionej gazety z Biedronki „Moje smaki życia” styczeń 2014

Składniki na małą blaszkę

Ciasto:

  • mąka pszenna 120 g
  • zimne masło 60 g
  • sól szczypta
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:

  • 250 g sera ricotta
  • 2 jajka
  • 8 szt pomidorków koktajlowych
  • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • pieprz do smaku

Wykonanie:

Składniki na ciasto umieść w naczyniu Thermomix i zmiksuj czas 20s/obr.4 Z ciasta uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.

Przeciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć czosnek. Następnie czyste i osuszone liście szpinaku. Nalezy krótko przesmażyć ok 2 minut. Szpinak przekładamy na sitko do odsączenia.

Z lodówki wyciągamy ciasto i wałkujemy do żądanego rozmiaru naszej blaszki.. Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki i w kilku miejscach przekłuwamy widelcem. Podpiekamy lekko ok 15 minut w temp. 180 stopni.

Do naczynia Thermomix dajemy ricottę, jajka, pieprz, rozmaryn. Całość miksujemy na gładką masę czas 15 s/obr.5. Dodajemy szpinak i mieszamy całość czas 1 min/obr. wsteczne.3. Przelewamy masę na podpieczony spód, rozkładamy połówki pomidorków koktajlowych (przecięciem do góry). Pieczemy ok 30 minut do momentu ścięcia się masy.

Exit mobile version