Site icon Thermomix przepisy

Spaghetti po maltańsku

Spaghetti po maltańsku

Składniki:

  • 200 g spaghetti
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 10 zielonych lub czarnych oliwek
  • ząbek czosnku
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 miarki TM białego wytrawnego wina
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • oliwa
  • sól do smaku
  • bazylia do dekoracji

Wykonanie:

Gotujemy makaron spaghetti. W tym czasie przygotowujemy sos. Do naczynia Thermomix wlewamy oliwę oraz suszone pomidory, kapary, oliwki oraz pokrojony drobno czosnek. Podsmażamy czas 2 min/temp. 100/obr. wsteczne 1. Wlewamy białe wino i gotujemy czas 1 min/temp. 100/obr. wsteczne 1. Dodajemy pomidory z puszki i sól. Całość gotujemy czas 4 min/temp. 100/obr. wsteczne 1. Na 2 minuty przed końcem czasu dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe.

Do naczynia Thermomix dajemy ugotowany makaron i za pomocą kopystki delikatnie mieszamy. Dekorujemy bazylią.

Thermomix przepisy. Spaghetti po maltańsku.

Exit mobile version