Site icon Thermomix przepisy

Marokańska pasta z bakłażana

Marokańska pasta z bakłażana

Składniki:

  • 750 g bakłażana
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z jednej cytryny
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 350 g pomidorów
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 2 gałązki natki pietruszki posiekanej
  • 2 gałązki kolendry posiekanej

Wykonanie:

Bakłażany kroimy na 4 i tniemy na plastry, solimy i dodajemy sok z cytryny całość mieszamy. Zostawiamy na sitku na ok. 30 minut aby odciekła woda a następnie ręcznie odciskamy nadmiar wody.

Do naczynia Thermomix dajemy cebulę i czosnek rozdrabniamy czas 5s/obr.5. Dodajemy pomidory i ponownie rozdrabniamy czas 3s/obr.6. Dodajemy bakłażana, przyprawy, oliwę z oliwek oraz przecier gotujemy czas 15min/Varoma/obr.2 Na pokrywę Thermomix nakładamy koszyczek zamiast miarki.

Na sam koniec dodajemy posiekaną pietruszkę i kolendrę mieszamy czas 30s/obr.2

Podawać z jasnym pieczywem.

Przepis pochodzi z książki ” Tak lubię gotować” Jest to moja ulubiona książka z wydawnictwa Vorwerk, która zawiera wiele przepisów z całego świata.

Exit mobile version