Site icon Thermomix przepisy

Gulasz grzybowy

Gulasz grzybowy

Gulasz grzybowy Thermomix

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • pół łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • 300 g świeżych grzybów (u mnie były kozaki i podgrzybki)
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki ziaren kminku
  • 1 średnia papryka
  • 1 duży pomidor
  • 400 g wody
  • 150 g ziemniaków
  • majeranek świeży lub suszony

Wykonanie:

Grzyby czyścimy z zabrudzeń, jeżeli jest potrzeba delikatnie myjemy i osuszamy. Ziemniaki obieramy.

Z pomidora ściągamy skórkę.

Do naczynia Thermomix dajemy cebulę pokrojoną na ćwiartki. Miksujemy czas 5 s/obr.5

Za pomocą kopystki zgarniamy cebulę ze ścianek naczynia Thermomix. Dodajemy 1 łyżkę masła klarowanego i podduszamy czas 3 min/Varoma/obr.1

W tym czasie kroimy grzyby, paprykę i ziemniaki na grubą kostkę (można to zrobić w Thermomix ale ja w potrawie wolę większe kawałki)

Dodajemy grzyby, paprykę, pomidora oraz przyprawy mielona papryka, kminek, pieprz , sól. Zalewamy 400 g wody i gotujemy czas 15 min/100 stopni/obroty wsteczne Soft.

Dodajemy ziemniaki  i ponownie gotujemy czas 10 min/temp.100/obroty wsteczne Soft. (czas gotowania ziemniaków zależy od grubości kostki w jaką jest pokrojony)

Na sam koniec wrzucamy majeranek.

Thermomix przepisy. Gulasz grzybowy.

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Gulasz grzybowy Thermomix przepisy
Thermomix przepisy
Exit mobile version