Site icon Thermomix przepisy

Chili con carne

Chili con carne

Składniki na chili con carne

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 400 g pomidorów w zalewie
  • 400 g czerwonej fasoli w zalewie
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:

Cebulę, czosnek i papryczki chili umieszczamy w naczyniu Thermomix i siekamy czas 5s/obr.7. Dolewamy olej i smażymy czas 2 min/temp. 100 stopni/obr.2. Dokładamy mięso i pomidory, gotujemy czas 15 min/temp. 100 stopni/obr.2. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę i odsączoną z zalewy fasolę i ponownie gotujemy czas 15 min/temp.100 stopni/obr. wsteczne.

Chili con carne podajemy na gorąco z tortillą lub z nachos. Tortillę podpiekam na patelni grillowej, smaruję jogurtem naturalnym, posypuję natką pietruszki i nakładam chili. Zwijam jak naleśnika.

Exit mobile version