Site icon Thermomix przepisy

Bigos z Thermomix

Bigos z Thermomix

Bigos Thermomix

Składniki:

  • 600 g kapusty kiszonej
  • 200 g białej kapusty pokrojonej
  • 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 25 g oleju
  • 1 marchewka
  • 800 g wody
  • garść suszonych grzybów
  • 5 suszonych śliwek
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 ziarenka jałowca
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1 łyżeczkę ziaren kminku
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • 200 g szynki wieprzowej pokrojonej w drobną kostkę
  • 200 g surowego boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
  • 200 g kiełbasy pokrojonej w kostkę
  • 200 g żeberek wieprzowych
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina

Wykonanie:

Na patelni z odrobiną tłuszczu podsmażamy boczek i kiełbasę. Odstawiamy.

Do naczynia Thermomix dajemy białą kapustę i szatkujemy czas 5 s/obr. 4-5. Przekładamy do innego naczynia. Do naczynia Thermomix dajemy marchewkę cebulę i kroimy czas 10 s/obr.4. Przekładamy do naczynia z kapustą.

Wlewamy olej i podduszamy cebulę z marchewką czas 5 min/Varoma/obr.1.

Następnie dodajemy kapustę kiszoną, marchewkę, wodę, grzyby, śliwki, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, ziarna kminku, pieprz, koncentrat pomidorowy oraz sól. Na pokrywę Thermomix nakładamy Varomę i układamy szynkę wieprzową oraz żeberka.

Gotujemy czas 50 min/Varoma/obr. 1 wsteczne. Po skończonym czasie dodajemy białą kapustę, podsmażoną kiełbasę, boczek, szynkę oraz obrane z kości żeberka.

Całość dusimy jeszcze czas 15 min/Varoma/obr.1 wsteczne.

Bigos przekładamy do garnka. Bigos smakuje najlepiej na drugi dzień po odgrzaniu.

Thermomix przepisy. Bigos.

 

 

Exit mobile version