Site icon Thermomix przepisy

Grecki chleb Pan de Horiadaki

Grecki chleb Pan de Horiadaki

Kolejny przepis na chleb z użyciem zakwasu.

Składniki:

Składniki na zaczyn 130g:

  • 20 g zakwasu żytniego
  • 70 g mąki pszennej
  • 40 g wody

Składniki na ciasto chlebowe 900g:

  • 130 g zaczynu jw.
  • 440 g mąki pszennej
  • 300 g wody
  • 10 g soli
  • 15 g cukru
  • 1 łyżka oliwy

Wykonanie:

Składniki na zaczyn umieszczamy w Thermomix i mieszamy czas 3 min/temp. 37 stopni/obr.2. Przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 12 godzin.

Po upływie 12 godzin do naczynia Thermomix dajemy mąkę i wodę i mieszamy czas 1 min/obr.4 – zostawiamy na ok, 20 minut. Następnie dodajemy zrobiony wcześniej zaczyn i wyrabiamy ciasto czas 7 min/poz. Thermomix/Interwał. W czasie wyrabiania dodajemy stopniowo sól, cukier i oliwę.

Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 3 godziny. W tym czasie można co godzinę uderzyć pięścią w ciasto i ponownie go chwilę wyrobić.

Po wyrośnięciu ciasta przekładamy go do wysmarowanej tłuszczem formy. Ja mam owalne ceramiczne naczynie i tam przekładam ciasto i piekę chleb ale może to być tak jak w oryginalnym przepisie tortownica. Ciasto pozostawiamy w formie do ponownego wyrośnięcia na ok. 5 godzin. Formę z ciastem szczelnie przykrywamy folią.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy ok 40 minut. W moim przypadku w ciągu tych 5 godzin wyrastania ciasto podniosło się niewiele ale w piekarniku zwiększyło się niemal dwukrotnie co widać na poniższym zdjęciu.

 

 

 

Exit mobile version