Site icon Thermomix przepisy

Chleb wieloziarnisty

Chleb wieloziarnisty

 

Składniki na chleb wieloziarnisty:

  • 0,5 litra wody
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 500 g mąki krupczatki
  • 50 g otrębów pszennych
  • 50 g słonecznika lub pestek z dyni
  • 100 g siemienia lnianego
  • 50 g nasion sezamu
  • 2 łyżeczki soli

Do naczynia dajemy wodę, drożdże i cukier. Nastawiamy na 2 min/obr2/37 stopni
Następnie dodajemy pozostałe składniki i nastawiamy Thermomix na  wyrobienie ciasta 3 min/obr Thermomix.
Tak przygotowane ciasto zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciast przekładamy do brytfanki i wstawiamy do zimnego piekarnika na 1 godzinę. Temperaturę nastawiamy na 180 stopni.

Exit mobile version