Site icon Thermomix przepisy

Chleb pszenny na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie

Chleb pszenny z dodatkiem mąki pszennej pełnoziarnistej. Chrupka skórka, sprężysty i delikatny środek chleba. Chleb smakuje z każdym dodatkiem i słonym i słodkim. Chleby na zakwasie uczą cierpliwości. Bazę pod chleb na ogół przygotowujemy dzień wcześniej a później czekanie jak chleb wyrośnie.

Składniki na 1 bochenek:

Dzień wcześniej

  • 40 g zakwasu zrobionego z mąki żytniej (jeżeli mamy zakwas z lodówki to wyciągamy go wcześniej aby uzyskał temperaturę pokojową)
  • 85 g mąki przennej
  • 85 g wody

Składniki umieszczamy w naczyniu Thermomix i mieszamy czas 1 min/obr.4. Zaczyn zostawiamy w misie Thermomix na całą noc. Misę przykrywamy ściereczką.

Dzień drugi:

  • 450 g mąki pszennej
  • 30 g zmielonych ziaren pszenicy lub mąki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 g letniej wody (ilość wody zależy od jakości mąki)
  • zaczyn, który jest już w misie Thermomix:)

Wykonanie:

Do przygotowanego wcześniej zaczynu dajemy mąki, sól i pół porcji wody. Wyrabiamy ciasto czas 10 min/poz. Thermomix/Interwał. W trakcie wyrabiania ciasta należy dolewać wody tak aby ciasto miało elastyczną i gładką konsystencję.

Następnie ciasto przekładamy do miski nasmarowanej olejem, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 3 godziny. Następnie wyrabiamy ręcznie ciasto i przekładamy go do koszyczka i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 3 godziny.

Piekarnik rozgrzewamy do 230°C, naparowujemy i wkładamy chleb.Pieczemy do zbrązowienia skórki 30 do 40 minut.

 

Exit mobile version