Składniki:
- 300 g wody
- 15 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 300 g mąki pszennej
- 100 g zmielonego żyta lub mąki żytniej razowej
- 1 łyżeczka soli
- jajko do posmarowania chleba
- sezam do posypania
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy wodę, drożdże i cukier. Mieszamy i podgrzewamy czas 2 min./temp. 37 stopni/obr. 2. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 4 min/poz. Thermomix/Interwał.
Pozostawiamy w naczyniu Thermomix do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie ciasto przekładamy do koszyczka do wyrastania i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Przed włożeniem chleba do piekarnika smarujemy chleb jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok 35-40 minut.