Składniki na zaczyn:
- 175 g ciepłej wody
- 135 g mąki pszennej typ 550
- 50 g aktywnego zakwasu żytniego
Składniki na ciasto:
- zaczyn
- 440 g mąki pszennej z zawartością białka min 12g
- 60 g maki żytniej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki soli
- 220 g wody
Wykonanie:
Wieczorem robimy zaczyn – do naczynia Thermomix dajemy wodę, mąkę oraz aktywny zakwas. Mieszamy czas 30 s/obr.4. Zaczyn powinien przypominać konsystencją ciasto naleśnikowe. Zaczyn przelewam do innego naczynia, przykrywam ściereczką i zostawiam na 8-10 godzin w miarę ciepłym miejscu.
Rano do naczynia Thermomix daję makę i wode i mieszam czas 30s/obr.4. Pozostawiam na 20 minut. Następnie dodaję pozostałe składniki i wyrabiam ciasto czas 9 min/Interwał. Ciasto wyciągam z naczynia i daję do miski uprzednio nasmarowanej olejem. Ciasto słabo odchodzi od ręki ale jest bardzo elastyczne.
Ciasto przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny. Następnie z ciasta formujemy bochenek i układamy w koszyczku na ścierce wysypanej mąką.Przykrywamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy na 1 godzinę przed wsadzeniem chleba do 230 stopni. Chleb przekładamy z koszyczka na blachę do pieczenia i pieczemy chleb w temp. 230 stopni przez 15 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.