Składniki na bułki do hamburgerów:
- 500g mąki pszennej
- 10 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 czubata łyżeczka soli
- mleko do posmarowania
- sezam do posypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta włożyć do naczynia miksującego i wyrabiać: czas 3 min./poz. Thermomix/Interwał. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na ok 30 min. Wyrośnięte ciasto pozbawiamy gazów rozpłaszczając je na blacie i dzielimy na części, z których formujemy bułeczki. Na sam koniec bułeczki lekko spłaszczamy.
Uformowane bułki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić przykryte w ciepłe miejsce na ok. 40 minut do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać sezamem.
Aby sezam nie spadł z bułki należy go wymieszać z mlekiem i tak posmarować bułki. Piec 15 minut w 170 stopniach.