Site icon Thermomix przepisy

Bułka drożdżowa

Bułka drożdżowa

 

Składniki na bułkę:

  • 1 szklanka mleka
  • 0,25 szklanki cukru
  • 50 g drożdży
  • 500 g mąki
  • 0,25 kostki masła
  • 2 jajka

Wykonanie:

Do naczynia dajemy mleko, drożdże i łyżkę cukru. Nastawiamy Thermomix na czas 1 min/temp. 37 stopni/obroty 2.

W tym samym czasie ubijamy jajka z cukrem i dodajemy do Thermomix razem z pozostałymi składnikami czyli mąka i masło. Nastawiamy Thermomix na wyrabianie czyli 3 minuty/poz. Thermomix/Interwał.

Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut, następnie ciasto przekładamy do brytfanki i pozostawiamy drugi raz do wyrośnięcia na kolejne 15 min.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 1 godziny

Do bułki mżna pod koniec wyrabiania ciasta dosypać garść rodzynek.

Exit mobile version