Site icon Thermomix przepisy

Bułka drożdżowa z kakao

Bułka drożdżowa z kakao

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 40 g drożdży
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 70 g roztopionego masła
  • szczypta soli

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix daję mleko, drożdże i cukier i mieszamy czas 3 min/temp.37 stopni/obr.2

Następnie dajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.

Zostawiamy na 30 min. Następnie na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na prostokąt (do wymiarów naszej blachy do pieczenia).

Na całość sypiemy kakao (ja dałam słodkie kakao) i zwijamy w rulon tak aby zmieściło nam się w blaszce do pieczenia. Tak przygotowany rulon umieszczamy w uprzednio nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blaszce do pieczenia.

Z pozostałych białek możemy posmarować wierzch bułki.
Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 20-30 min i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 25 min.

Exit mobile version