Tak chrupiącej i pysznej bagietki nie jadłam z życiu. Na pewno zagości u mnie na stałe. Polecam kolejny wypiek na zakwasie.
Składniki:
- 260 g aktywnego zakwasu pszennego
- 340 g mąki pszennej
- 170 g wody
- 1 łyżeczka soli
Aktywny zakwas pszenny przygotowuję sobie wieczorem. Do naczynia Thermomix daję z lodówki 40 g zakwasu żytniego, 120 g mąki pszennej, 100 g wody wszystko dokładnie mieszamy i lekko podgrzewamy czas 5 min/obr. 2/temp. 37 stopni. Zakwas zostawiamy w naczyniu Thermomix ok 12 godzin czyli do rana.
Następnie rano dodajemy do naczynia Thermomix pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 5 min/poz. Thermomix/Interwał. Pozostawiamy w naczyniu Thermomix do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Po wyrośnięciu ciasta wyciągamy z naczynia i na stolnicy krótko wyrabiamy, formując bagietki. U mnie wyszły 3 bagietki. Bagietki pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Przed włożeniem do piekarnika nacinamy bagietki i możemy posmarować wierz mlekiem i posypać ulubionymi ziarnami.
Pieczemy w naparowanym piekarniku w temp. 250 stopni ok 20-30 minut do zrumienienia się skórki.