Site icon Thermomix przepisy

Amoniaki

Amoniaki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 125 g margaryny
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 jajka ( 2 do ciasta, jedno do posmarowania wierzchu)
  • 2 łyżeczki spożywczego amoniaku

Do naczynia Thermomix dać roztopioną przestudzoną margarynę. Następnie dodać cukier jajka i mleko – wymieszać czas 1 min/obr.4
Póżniej wsypujemy mąkę połączoną z amoniakiem i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał/poz Thermomix.

Z wyrobionego ciasta odrywamy kawałek i rozwałkowujemy na ok 4 mm. Foremkami lub szklanką wycinamy kształty i przekładamy na blaszkę. PRzed pieczeniem każde ciastko smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy gruboziarnistym cukrem.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy 15 min.

Exit mobile version