Site icon Thermomix przepisy

Grzybowe risotto

Grzybowe risotto

Postanowiłam zrobić prawdziwe risotto z winem, parmezanem i co podkreślają kucharze aby risotto wyszło dobre należy je cały czas mieszać. Ale od czego mamy Thermomix, który wyręczył mnie w mieszaniu tego pysznego risotta. Grzybów na Podkarpaciu wysyp więc do risotta użyłam mieszanki grzybowej czyli podgrzybki, maślaki i kozaki zebranej w lesie.

 

Składniki:

  • 200 g świeżych grzybów
  • 20 g suszonych grzybów
  • 1 cebula średnia
  • 20 g masła
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 150 g ryżu do risotta (Arborio)
  • 50 g białego wytrawnego wina
  • 500 g bulionu warzywno-grzybowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g startego parmezanu
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy cebulę i rozdrabniamy czas 3s/obr.5. Następnie dodajemy grzyby* i również rozdrabniamy czas 15s/obr. 4-5. Dodajemy 10 g masła i oliwę i dusimy wszystko czas 3 min/100 stopni/obr.1. Dodajemy ryż i znowu dusimy przez taki sam czas 3 min/100 stopni/obr.1.

Dodajemy białe wino i gotujemy czas 1 min/100 stopni/obr. wsteczne 1/. Dodajemy bulion grzybowo-warzywny (woda w której moczyliśmy grzyby dodatkowo woda do wypełnienia 500 g i jedna łyżeczka koncentratu warzywnego, jeżeli ktoś nie ma domowego to najlepszym rozwiązaniem jest użycie kostki grzybowej), sól i gotujemy czas 20 min/100 stopni/obr. wsteczne 1. Na pokrywę zamiast miarki dajemy koszyczek.

Zaglądamy od czasu do czasu do naszego risotta czy ryż wsiąknął bulion wtedy nie czekamy 20 minut tylko kończymy gotowanie.Gotowe risotto przekładamy do półmiska dodajemy resztkę masła, pokrojoną natkę pietruszki i starty parmezan. Dokładnie mieszamy i od razu podajemy.

Serwujemy z białym winem!

* grzyby suszone musimy najpierw namoczyć w szklance wody na ok 5 godzin. Następnie grzyby kroimy w kostkę i dokładamy już do rozdrobnionych świeżych grzybów. Woda pozostała po grzybach służy nam jako podstawa bulionu.

Exit mobile version