Site icon Thermomix przepisy

Cukinia faszerowana kaszą gryczaną, papryką i pieczarkami

SONY DSC

Cukinia faszerowana kaszą gryczaną, papryką i pieczarkami

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 100 g kaszy gryczanej
  • garść uprażonych pestek słonecznika
  •  1/2 papryki czerwonej
  •  100 g pieczarek
  •  1 cebula
  •  3 ząbki czosnku
  •  3 łyżki przecieru pomidorowego
  •  oliwa
  •  papryka ostra w proszku
  • sól
  •  świeża natka pietruszki
  • starty parmezan

Wykonanie:

Cukinie przekrawamy na pół, wydrążamy środek. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Do naczynia Thermomix dajemy pieczarki, miąższ z cukinii i paprykę. Solimy. Kroimy czas 10 s/obr.4 Przekładamy do innego naczynia. Do naczynia Thermomix dajemy przekrojoną na pół cebulę i czosnek, kroimy czas 5s/obr.5 Dolewamy oliwę i podduszamy czas 4 min/Varoma/obr.1 wsteczne. Dodajemy miąższ z cukinii pieczarki oraz paprykę. Całość dusimy aby odparowała część wody czas 10-15 min/Varoma/obr.1 wsteczne. Dodajemy kaszę gryczaną, pestki słonecznika, przecier pomidorowy, paprykę w proszku, sól i dusimy jeszcze ok 2 min/Varoma/obr.1 wsteczne.

Za pomocą kopystki mieszamy całość dokładnie i farszem nadziewamy cukinie. Zapiekamy w piekarniku 180 stopni ok 40 min. Po wyciągnięciu posypujemy parmezanem i natką pietruszki.

Przepisy Thermomix. Cukinia nadziewana kaszą gryczaną.

Exit mobile version