Zupa krem z pieczonej papryki

Zupa krem z pieczonej papryki

Niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca zupa. W sam raz na zbliżające się zimne i długie wieczory.

Składniki:

  • 4 żółte papryki (ok 700 g)
  • 2 duże ziemniaki (ok 150 g)
  • 1 cebula
  • kilka igiełek świeżego rozmarynu
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Aby zupa była w pełni aromatyczna polecam najpierw paprykę upiec w piekarniku. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne. Na brytfance wysmarowanej tłuszczem ułożyć paprykę skórką do góry i piec w piekarniku 200 stopni ok. 30 minut najlepiej na funkcji grila. Następnie wyciągamy paprykę z piekarnika i przekładamy do szczelnego naczynia i pozostawiamy do wystygnięcia. Kiedy papryka będzie zimna obieramy ją ze skórki i kroimy w grubą kostkę.

Do naczynia Thermomix dajemy cebulę rozdrabniamy czas 15s/obr. 4, dodajemy oliwę i przesmażamy czas 5 min/obr.2/temp.100. Dodajemy ziemniaki pokrojone w grubą kostkę i rozmaryn smażymy ponownie czas 5 min/obr.2/temp. 100. Dajemy pokrojoną w grubą kostkę paprykę, zalewamy gorącą wodą i dodajemy 1 łyżeczkę bulionu warzywnego (lub jedną kostkę, jeżeli nie mamy zrobionego domowego). Solimy i gotujemy czas 25 min/obr.1/temp.100. Miksujemy na jednolitą masę czas 1 min/obr.10.

Podajemy z grzankami.

zupa papryka thermomix

 

 

4 komentarze

  1. Ania
  2. Jola
    • admin

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock