Rolada z truskawkami

Rolada z truskawkami
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 4 jajka
  • 60 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 500 g truskawek
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy białka i ubijamy za pomocą motylka czas 5 min/obr.4 Następnie dosypujemy stopniowo cukier ubijając na takich samych obrotach czas 3 min.  Dodajemy po jednym żółtku a później obie mąki z proszkiem do pieczenia czas 5 min/obr.1 (mąkę wsypuję łyżka po łyżce)

Ciasto przelewamy na kwadratową blachę do pieczenia (standardowe wyposażenie piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 160 stopni 20 minut w pozycji termoobieg. Upieczone ciasto przekładamy na wilgotną ściereczkę tak aby spód z papierem do pieczenia był na wierzchu. Wierzch (nie ściągamy papieru z ciasta)przykrywamy wilgotną ściereczką. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Truskawki kroimy na części. Do naczynia Thermomix dajemy serek, śmietanę, cukier puder i cukier waniliowy mieszamy na gładką masę czas 30 s/obr.3-4. Przekładamy do miseczki z truskawkami i mieszamy delikatnie. Smarujemy całość ciasta i zwijamy w rulon.

 

rolada_truskawk1i

rolada_truskawk2i

 

Przepis pochodzi z Mała Cukierenka

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.